Carti RAO

Istoria ilustrată a nazismului/Istoria ilustrată a fascismului


Nazismul sau național-socialismul (german) a fost ideologia și politica totalitară naționalistă, rasistă, antisemită și anticomunistă a Germaniei naziste, care au fost aplicate în timpul dictaturii lui Adolf Hitler în statul german între 1933 și 1945.

coperta_266_bigAcest volum acordă o atenţie specială operaţiunilor militare care, între 1939 şi 1945, au pus faţă în faţă Germania şi forţele aliate, genocidului evreilor şi conotaţiei speciale pe care nazismul a dat-o “războiului total” vizând exterminarea unor popoare considerate inferioare, toate aceste aspecte fiind puse în legatură cu bazele pe care fusese edificat cel de-al Treilea Reich. Cadrul capitulării Germaniei este completat de procesul de la Nürnberg şi de chestiunea “comemorării”, ocupaţia aliaţilor, împărţirea ţării şi moştenirea unui trecut copleşitor în perioada Războiului Rece.

Nr. pagini 192| Enciclopedie, Carte ilustrată

Dacă doriţi să achiziţionaţi acest volum la preţul de 40 ron, contactaţi-ne. Datele le găsiţi la pagina de contact.

Ai ocazia de a-ţi îmbogăţi biblioteca ta cu enciclopedii istorice! Mai jos, o scurtă descriere despre ceea ce reprezintă fascismul şi ce vei putea afla din această carte ilustrată!

Născut la sfârşitul Primului Război Mondial, fascismul s-a afirmat ca mişcare de masă al cărei principal obiectiv era să ajungă la conducerea ţării distrugând democraţia parlamentară. În octombrie 1922, cand Benito Mussolini a fost însărcinat cu formarea unui nou guvern după “Marşul asupra Romei” al trupelor de asalt fasciste, în Italia s-a produs o schimbare de importanţă istorică: sfârşitul statului liberal şi al instituţiilor sale reprezentative. coperta_265_big

Pe lângă organizarea corporatistă a societăţii, care a anulat libertatea sindicatelor şi a extins intervenţia statului asupra fiecărui domeniu al vieţii, fascismul a introdus un nou stil politic şi noile mituri colective ale unei religii laice care îşi propunea să creeze un “om nou”. Intenţia lui Mussolini şi a conducătorilor regimului a fost contopirea individului cu comunitatea naţională, prin intermediul instrumentelor propagandei şi al unei concepţii totalitare asupra politicii, care nu lasă loc disidenţei şi opoziţiei. La vârf se află figura Ducelui, în jurul căruia s-a agregat un “consens” obţinut prin înregimentarea italienilor, care încă din copilărie erau puşi sub controlul statului şi al Partidului Naţional Fascist. Fascismul italian a fost şi un model care a cunoscut, în anii 1930, o răspândire europeană. Inspirată din mitul puterii, politica sa a culminat cu războiul din Ethiopia, cu intervenţia în sprijinul rebeliunii lui Franco în Spania şi cu alianţa politico-militară cu Germania nazistă. La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Italia alesese deja pe ce front va lupta: a intervenit alături de Germania şi a fost înfrântă de armatele Aliaţilor.

Nr. pagini 192| Enciclopedie, Carte ilustrată

Dacă doriţi să achiziţionaţi acest volum la preţul de 40 ron, contactaţi-ne. Datele le găsiţi la pagina de contact.

Ofertele sunt valabile până la data de 28.02.2013.

Leave a comment