1. Culture · 2. Social

Ziua Universală a Drepturilor copiilor este astăzi ! :)


20.11.2012

Marţi, a doua zi din săptămână, frig, aproape o săptămână de când a început postul şi mai ce?

20 noiembrie este a 324-a zi a calendarului gregorian şi a 325-a zi în anii bisecți

Tot la acestă dată, în anul 1917 Ucraina este declarată republică şi în 2003 Michael Jackson (R.I.P) este arestat sub acuzația de molestare a unui copil.

Sunt câteva date pe an care trebuiesc reţinute. Cum ar fi: ziua de Paşte, de Crăciun,  ziua femeii, a mamei şi a câtorva membrii din familie, a prietenilor, şi 1 Decembrie.  Să nu reţinem prea multe că s-ar putea să ne încurcăm 😀

DAR. 20.11. înseamnă ceva mai mult decât o altă zi în calendar. In această dată s-au născut câţiva oameni (poate chiar şi tu). Sau au murit alţii, cum ar fi: în 1910 Lev Nicolaevici Tolstoi, scriitor rus.

Tot astăzi în Africa este  Ziua industrializării.

ŞI !

Astăzi este Ziua Universală a Drepturilor Copiilor.

Această sărbătoare a avut pentru prima oară loc în anul 1953, la iniţiativa ONU. De asemenea, la această dată s-a adoptat Convenţia ONU cu privire la drepturile copiilor, în anul 1989, care a fost semnată de atunci de 191 de ţări şi din care s-a inspirat şi România. Acesta a devenit rapid unul dintre cele mai ratificate documente, fiind adoptat aproape în unanimitate de statele lumii.

Se încurajează ca această zi să fie adoptată de toate ţările, în primul rând pentru a promova schimbul de păreri între generaţii şi apoi pentru a îniţia o acţiune de promovare a bunăstării şi dezvoltării copiilor. Copilul trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile recunoscute tuturor fiinţelor umane, dar şi de drepturi şi libertăţi speciale, justificate de vulnerabilitatea şi particularităţile vârstei lor. 20 noiembrie este şi o zi în care se sărbătoreşte copilăria.

Astăzi, Ziua Internaţională a Copiilor este sărbătorită în mai mult de 100 de ţări şi are ca scop final conştientizarea problemelor din viaţa copiilor.

Articolul meu preferat este:  Articolul 9: Copilul va fi protejat impotriva tuturor formelor de neglijenta, cruzime si exploatare. El nu va fi, sub nici o forma, obiect de trafic. Copilul nu va fi angajat inainte de implinirea unei varste minime adecvate; in nici un caz el nu va fi obligat sau nu va putea dobandi permisiunea sa se implice in activitati care i-ar putea prejudicia sanatatea sau educatia sau care ar putea interfera cu dezvoltarea sa fizica, mentala sau morala.

o parte a articolului are ca sursă.

Nu uitaţi de copiii străzii sau a venicilor care nu au posibilitatea de a mânca azi o portocală !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s