1. Culture

despre.. lupi


 Sa aflam cateva lucruri interesante despre lupi.

Lupul este cel mai mare animal salbatic apartinand familiei Canidae. Dimensiunile normale ale unui lup se incadreaza intre 60-90 de centimetri inaltime, 20-60 de kilograme greutate si 1.3-2 metri lungime (masurata din varful nauslui pana in varful cozii).

Cel mai mare lup capturat pana in prezent cantarea 80 de kilograme. El a fost capturat in Alaska in 1939. Regiunile Alaska si Canada sunt patria lupilor de mari dimensiuni aici fiind intalnite exemplare care cantareau peste 77 de kilograme.

Lupoaicele din subspecia Lupul Arab sunt cele mai mici din lume. Femelele acestei rase de lupi cantaresc aproximativ 10 kilograme la maturitate.

De regula, femelele lup cantaresc cu 20% mai putin decat masculii.

Conform majoritatii specialistilor, viteza maxima pe care o poate atinge un lup este de 65 km/h.

Un lup vaneaza cel mai bine pe zapada? Forma labelor permite lupilor sa se deplaseze mai usor pe zapda, ajutandu-i atat sa se furiseze fara sa fie auziti cat si sa urmareasca rapid vanatul.

Blana lupului este formata din doua straturi.  Stratul de suprafata (peri mai aspri) protejeaza lupul de apa si murdarie iar stratul interior (mai moale) este rezistent la apa si izoleaza corpul animalului. Stratul interior este innoit anual, la sfarsitul primaverii/inceputul verii, prin naparlire.

Desi initial este albastra, culoarea ochilor puilor de lup se schimba in nuante de galben-auriu/portocaliu la 8 pana la 16 saptamani de la nastere. Desi foarte rar, unii adulti isi pot pastra culoarea albastra a ochilor.

Dentitia unor specii de caini mari este identica celei a lupilor. Ea este compusa din 6 incisivi, 2 canini, 8 premolari si 4 molari (maxilarul), respectiv 6 incisivi, 2 canini, 8 premolari si 6 molari (mandibula). Fiind principala arma de atac (dar si “unealta”) a lupului, sanatatea si integritatea dentitiei acestuia este foarte importanta: orice rana il poate condamna la moarte prin infometare.

Latitudinea la care se situeaza habitatele in care traiesc comunitatile de lupi le influenteaza acestora viata. Astfel, greutatea si inaltimea unui lup cresc direct proportional cu latitudinea iar perioada de imperechere variaza si ea in functie de acelasi factor (se va produce mai tarziu odata cu cresterea latitudinii, si invers).

Puii de lup se nasc orbi si surzi. Ei ating maturitatea sexuala la 2-3 ani si parasesc familia pentru a forma noi colonii. In salbaticie, durata medie de viata este de 6-8 ani dar in captivitatea se poate atinge si dublul acestor valori.

Lupii sunt purtatori a peste 50 de paraziti. Unii dintre acestia sunt periculosi si pentru om.

La “conducerea” unei haite de lupi se afla o pereche “alpha”. Ea este formata dintr-un mascul si o femela “alpha” si benefciaza de mai multe avantaje in cadrul comunitatii: prioritate la hrana, prioritate la reproducere (daca resursele de hrana sunt limitate si nu ajung tuturor puilor din haita, progeniturile “alpha” vor avea intaietate in timp ce ceilalti vor muri, eventual) etc.

Daca un lup este prins in capcana sau impuscat, ceilalti lupi il vor omori. De asemenea, in cazul unei lupte pentru putere in cadrul haitei, exista cazuri in care invinsul este ucis de atacator (de regula insa el este izgonit din grup).

Portia de hrana considerata necesara pentru ca un lup sa supravietuiasca este de 1.1 kg/zilnic? Ei nu mananca zilnic in schimb, atunci cand o fac, consuma mai multa hrana, compensand astfel. Cel mai mare animal vanat de o haita de lupi se presupune ca e bizonul american.

Desi, per ansamblu, specia nu este pe cale de disparitie, exista si subspecii amenintate de exterminare? Printre acestea se numara: Lupul Arab, Dingo, Italian si Mexican.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s